ANNEMETTES ASTROLOGI

Hvad kunne vel være mere passende – her på kvindernes internationale kampdag d. 8. Marts 2020 - hvor Venus endda står i konjunktion med Uranus - end at skrive om Lillith og alt hvad der i horoskopet ellers forbindes med både “The Black Moon” og "The White Moon". 

 Hvor står min hvide Måne?

 

BlackWhite

 

Hvad gør du som astrolog, hvis klienten spørger, hvor hans/hendes…eller hens…Hvide Måne står?

Eller måske spørges der om Black Moon, Dark Moon, Lillith, Priapus, White Moon Selena eller True Light Moon Arta? Har du nu helt styr på, hvad der er hvad her? Jeg havde ikke, og da jeg nu har forsøgt at sætte mig lidt ind i det, kan jeg jo lige så godt dele det med jer andre.

Så her kommer lidt forklaring af begreberne, lidt om hvordan du finder positionerne i horoskopet, samt henvisninger til hvor du kan finde mere læsestof.

Der er en del mytologi omkring Lillith, og det kommer jeg kun kort ind på her. Mit formål er først og fremmest at adskille begreberne, så kan man uddybe dem senere. Den mytologiske del er ikke svær at finde materiale om, men her er alligevel lidt hovedpunkter.

 

Lillith mytologisk

 

Adam and Eve 3

 

Vi kender den mytologiske Lillith for at være hende i skabelsesberetningen, der først dannede par med Adam. Hun var ikke helt tilfreds med den manglende ligeberettigelse, f.eks. gjorde hun oprør mod altid at skulle ligge underst, så de skændtes og hun forlod ham. Gud satte efter hende, men hun ville ikke med tilbage til Adam, og hendes straf blev, at der hver dag skulle dø hundrede af hendes børn. Herefter skabte Gud skabte den mere føjelige Eva til Adam. Siden er Lillith blevet forbundet med stridbarhed, oprør, udelukkelse fra samfundet, seksualitet, omgang med dæmoner og barnemord. Hun forbindes også med slangen, der forførte Adam og Eva i Edens have, så forførelse er også et af Lilliths kendetegn.   

Men historien om Lillith går længere tilbage end det, og i forskellige skabelsesmyter går hun igen som repræsentant for Månen versus Solen (hvilken sidste Gud holdt med), og nogle vil sige, at hun også repræsenterer mænds frygt for den mørke, mystiske og onde side af det feminine.

Op gennem halvfemserne blev kvindebevægelsen optaget af at vedkende sig denne mørke side af det feminine, og det var også på det tidspunkt, at Lillith fandt vej ind i den vesteuropæiske astrologi som “The Black Moon”. Fornylig har østeuropæerne – eller er det russerne - lanceret “The White Moon”, som skulle være en lysende, ren og spirituel modpol til Lillith. Det kommer der mere om under astronomien…

 

De tre astrologiske Lillith

For at forvirre begreberne lidt mere, kan der i astrologien være tale om tre forskellige slags Lillith:

  1. en rent fysisk asteroide, også kaldet Asteroid #1181.
  2. en hypotetisk (fiktiv) usynlig sattelit foran Månen, også kaldet “the Dark Moon”, evt. “Waldemath´s Black Moon”.
  3. et astronomisk punkt i forbindelse med Månens bane, også kaldet “the Black Moon”.

   (Note: Nogle enkelte nævner fiksstjernen Algol som et 4. Lillith-punkt).

Det vi vil interessere os mest for her, er det sidste punkt af de tre, nemlig Lillith som det astronomiske punkt i Månens bane, der er forbundet med, at Månen befinder sig længst væk fra Jorden.

Om alle tre slags Lillith kan forbindes med den mytologiske Lillith er jeg lidt uklar på, men det vil jeg tro. Demetra George nævner i hvert fald alle tre, og antyder at de, i nævnte rækkefølge, kan kobles på faser i en kvindes liv. (Note: i bogen "Mysteries of the Dark Moon" s. 187). 

Men lad os starte med det astronomiske.      

 

Den astronomiske struktur

Måneknuder, Black Moon og White Moon

Nedenstående illustration kan bruges til at demonstrere fire vigtige punkter i Månens bane omkring Jorden. Lad os antage (som matematiklæreren altid sagde), at den blå cirkel er Jorden, det grå plan omkring Jorden er Ekliptika (Solens Bane) og den elliptiske cirkel på skrå er Månens bane. På de to Måneknuder (Ascending node og Descending node) skærer Månens bane Ekliptika, og P=Periapsis og A=Aoapsis er de punkter, hvor Månen er hhv. tættest på og fjernest fra Jorden.

 

700px Orbital state vectors

(Illustration taget fra: https://nl.qwe.wiki/wiki/Orbital_state_vectors)

(Periapsis og Aoapsis er ord, der generelt anvendes for himmellegemer,. For Månen specielt anvendes på dansk ordene Perigæum og Apogæum, på engelsk Perigee og Apogee) 

Nu er du sådan set klædt på til at forstå alt om både sorte og hvide Måner? Den korte forklaring er nemlig, at “The Black Moon” svarer til punktet A=Apogee, hvor Månen er længst væk fra Jorden, og “The White Moon” svarerer til punktet P=Perigee, hvor Månen er tættest på Jorden.

Men så simpelt er det selvfølgelig alligevel ikke helt.

 

Det tomme punkt eller Apogee

 

Blackmoon

Billede taget fra Astrowiki: https://www.astro.com/astrowiki/en/Lilith

 

Lillith, som “the Black Moon”, kan nemlig enten svare til Månens fjerneste punkt fra jorden i sin elliptiske bane (Lunar Apogee), eller det kan svare til det “tomme fokuspunkt” for ellipsen” som ligger mellem Jorden og Lunar Apogee. For astrologer kommer det ud på et, idet begge punkter, set fra Jorden, ligger samme sted i Zodiakken.

Hertil kommer, at man anvender to forskellige måder at beregne Lilliths position på. Ligesom med Måneknuderne kan man regne med en “sand/true” eller en “middel/mean” Lillith. Herom eksisterer der en lang og indviklet debat, så jeg skal nøjes med at sige her, at de fleste astrologer anvender gennemsnitspositionen (“Mean Lillith”). En sådan “Mean Lilith” er ca. 8 år og 10 mdr. om at vandre gennem Zodiakken.

 

True eller Mean beregning

De to forskellige beregningmåder (True eller Mean) giver anledning til to forskellige akser i forhold til Månens bane, hver med en Apogee og en Perigee - altså fire forskellige punkter. Dette tror jeg er en stor del af årsagen til den herskende forvrring på området.

Hvis jeg skal have mine forskellige kilder til at give mening, så kommer jeg frem til at:

 

 Med beregningen True:      
   Månens Apogee kaldes True Lillith = Black Moon
   Månens Perigee kaldes Priapus (Vestlig astrologi) eller True Light Moon Arta (Østlig astrologi)
 Med beregningen Mean:  
   Månens Apogee kaldes Lillith = Natural Apogee
   Månens Perigee kaldes Natural Perigee (Vestlig Astrologi) eller White Moon Selena (Østlig Astrologi)

 

Regn nu ikke med, at de parvise punkter vil være i opposition til hinanden i horoskopet. Dels skal punkterne projeceres ned på Ekliptika, for at kunne vises i horoskopet, og dels er beregningerne mere indviklede end som så.

 

Om Priapus og Selene

Det er lidt interessant, at Lilliths modpol i vestlig astrologi er den græske falliske gud Priapos, mens Lilliths modpol i østlig astrologi er Månegudinden Selene, som østeuropæerne åbenbart opfatter som den inkarnerede renhed. I den græske mytologi er hun nu mere erotisk aktiv end som så. Priapos stod for frugtbarhed, og Selene repræsenterede bl.a. moderskab, her er vi måske ved noget fælles omkring en frugtbarhedcyklus.

Jeg tænker her, at man kan sammenligne Månens Perigee med fuldmåne, idet Månen her ser størst ud, set fra Jorden (også det der ved fuldmåne kaldes Supermoon). Månens Apogee svarer så til Nymånen. På den måde giver det mening at Perigee forbindes med lys og hvidhed, og at Apogee forbindes med mørke og sorthed. Men det her område omkring mytologien er ikke min kernekompetence, som man siger, så foreløbig ikke mere om det. Der kommer sikkert opdateringer til senere omkring mytologi og tolkning. 

Jeg vil i stedet fortsætte med at vise, hvordan du kan bruge Astro.com til at få vist alle de her omtalte punkter i et horoskop. (pånær fiksstjernen Algol, som jeg glemte, men den kan man også få på).

 

Astro.com

PÅ websiden www.astro.com kan du beregne horoskoper. Du skal i hovedmenuen vælge “Free Horoscopes”, loprette dig eller logge dig ind og derefter vælge “Extended Chart Selection”.

Gå nu til “Additional objects” nederst på siden og vælg de punkter du ønsker at medtage. Du skal igennem alle tre billeder, hvis alle de i artiklen nævnte punkter skal medtages.

 Billede 1 - asteroiden LillithAstroCom1

 

Billede 2 - Lillith og Priapus

AstroCom2

 

Billede 3 - Selena/White Moon og Waldemath Black Moon

AstroCom3

 

Og resultatet i Astro Com

Her er et eksempel på, hvordan sådan et horoskop - med alle de valgte punkter - kommer til at se ud:

AstroCom4

 

Solar Fire

I Solar Fire kan man få “de tre Lillith” vist i horoskopet, og der er i programmet indbygget en færdig side til at vise dette:

SolarFire1

Siden er designet af Zane Stein fra Solar Fire
(Man kan selv ændre designet – jeg har f.eks. her tilføjet Selena).

 

Et lidt ændret horoskop i Solar Fire

Herunder har jeg ændret horoskophjulet i Solar Fire til at vise Zodiaktegnene   - en horoskoptype som europæerne typisk har nemmere ved at læse. Designet kan forbedres, det er bare for at vise, at der er muligheder for selv at designe sådan en side.

SolarFire2

 

Links

https://www.astro.com/astrowiki/de/Lilith

https://www.mountainastrologer.com/standards/editor's%20choice/articles/lilith_hunter/lilith.html

http://www.expreso.co.cr/centaurs/blackmoon/lilith.html

https://astro-kitty.com/black-moon-lilith-white-moon-arta/

https://www.youtube.com/watch?v=RVMzbuYUvbk - jeg har faktisk ikke hørt det hele selv, men hvis du er til videoer, så er den her måske god.

(her kommer flere links, når jeg lige har fået dem samlet sammen)