ANNEMETTES ASTROLOGI

water coast header 47718 1024x300

Velkommen til min side! 

Seneste artikler

En lille selvoplevet historie til kort at introducere nogle af de vigtigste begreber i forbindelse med eklipser.

Artiklen blev bragt i Horoskopbladet Stjernerne, januar 2018, som indledende artikel i en nystartet serie om aktuelle eklipser.


Et eklipsefund på en eklipsenat

Da jeg fremover vil skrive i Stjernerne om de aktuelle Sol- og Måneformørkelser (i det følgende kort benævnt “eklipser”), vil jeg bruge en lille selvoplevet historie til kort at introducere nogle af de vigtigste begreber i forbindelse med eklipser.

  

The Great American Eclipse

Min lille aha-oplevelse foregår nogle timer efter midnat, d. 21.8 2017, altså på selve datoen for “The Great American Eclipse” - en solformørkelse, som sidste år vakte stor opmærksomhed.

Nu er det i sig selv ikke specielt bemærkelsesværdigt, at der finder en formørkelse sted, for dem er der nogle stykker af om året, faldende i to sæsoner med normalt en to-tre eklipser i hver sæson. Det bemærkelsesværdige ved netop denne solformørkelse d. 21.8.2017 var, at den for det første var total, således at Solen dækkedes helt af Månen, og for det andet at den var den synlig i et bredt bælte tværs over hele USA. Det betød, at millioner havde mulighed for at se formørkelsen, og derfor var hele USA oppe at køre over det. Der er denne aften derfor også tilsvarende meget materiale om eklipser på internettet, og jeg sidder sent om aftenen og læser på nettet om eklipser.

 

Min prænatale eklipse

Under min læsning støder jeg på begrebet “Den prænatale eklipse”. Det defineres (sædvanligvis) som den solformørkelse, der fandt sted umiddelbart før man blev født. Ens prænatale eklipse kan f.eks. tolkes som, at det radix hus den falder i (ofte hussammenfald med en af Måneknuderne), er et livsområde man vil have stort behov for at udvikle, og måden man gør det på ses af husspidsens tegn. Som med Måneknuderne tillægges den prænatale eklipse også ofte karmisk betydning. (Note 1)

Jeg får lyst til at se lidt på horoskopet for min egen prænatale eklipse, og da jeg på min pc har astrologiprogrammet “Solar Fire”, er det en nem sag lige at slå op og finde den nærmest forudgående solformørkelse før min fødsel. Har man ikke Solar Fire, eller tilsvarende astrologisk software, kan det anbefales i stedet at anvende Fred Espenaks glimrende eklipsekatalog på Nasas hjemmeside. (Note 2)

 

Saros-serier

Som alle andre eklipser tilhører ens prænatale eklipse også en såkaldt “Saros-serie”. Eklipser optræder nemlig ikke alene i sæsoner, men også med forskellige rytmer der gør det muligt præcist at forudsige hvor og hvornår fremtidige eklipser vil optræde. En af disse forudsigelige rytmer er, at eklipser optræder i serier, som hver løber over en 12-1400 år indeholdende 70-80 eklipser, og hvor næste (lignende) eklipse, med 18 år og 10-11 dages mellemrum, med sikkerhed rykker 11-12 grader frem i zodiakken.. En sådan Saros-serie starter altid fra enten Syd- eller Nordpolen, og seriens eklipser fejer i seriens levetid hen over kloden, for at slutte serien på den modsatte pol.

 

Saros-seriens fødselshoroskop

Fra gammel tid har astrologer ikke alene anvendt Saros-serierne til at forudsige eklipsernes komme, de har også brugt en series “fødselshoroskop” i forbindelse med tolkning af alle seriens eklipser. En series fødselshoroskop er simpelthen horoskopet for den allerførste eklipse i pågældende Saros-serie. Allerede den græske astronom Ptolemæus (ca. 100-170) omtalte, at denne første eklipses tegnposition tolkningsmæssigt ville farve alle seriens eklipser. (Note 3) Når jeg forsøger at tolke eklipser, ser jeg derfor ofte på Saros-seriens fødselshoroskop – for solformørkelsernes vedkommende godt hjulpet af Bernadette Bradys tolkninger. (Note 4)

Jeg finder derfor også nu, i Solar Fire eller på Nasas hjemmeside, hvilken Saros-serie min personlige prænatale eklipse tilhører, og samme sted finder jeg også denne Saros-series fødselshoroskop. Dette viser sig at være en eklipse fra 1664 - og da jeg ser denne eklipses horoskop, ser jeg straks et forunderligt sammenfald, idet både Sol og Måne falder præcis samme sted i Zodiakken, som som de gør i horoskopet for dagens (21.8.2017) eklipse. Sjovt tilfælde, synes jeg. Eller er det bare et tilfælde?

 

353 år?

Kan der mon være tale om en bestemt eklipsecyklus? Differencen er på 353 år, så kan sammenfaldet mon skyldes Metons cyklus på ca. 19 år. , hvor eklipser falder på samme kalenderdag? 353 år passer næsten med 19x19 år, men Metons cyklus kører kun over en 4-5 forekomster af eklipser, så den cyklus gælder jo højst indenfor en ca. 100 år, og slet ikke hen over 353 år.

Jeg bliver nysgerrig og googler lidt efter det, og støder så på et katalog over eklipsecykler (Note 5), hvor jeg kan se, at der udover de mere kendte Saros- og Metons cykler, faktisk eksisterer mange mærkelige cykler i forbindelse med eklipser. Og tænk - der findes simpelthen også en cyklus på lige præcis 353 år! Den er desværre ikke rigtig navngivet, men hedder som flere af de andre cykler “ukendt”. Dog har en Karl Palmen angiveligt, men upubliceret, kaldt den Tropicana.. (Note 6)

Denne cyklus på 353 år udmærker sig ved, at hver gang der er gået de 353 år, så falder der en eklipse på næsten samme kalenderdato - og jo, den fødselseklipse for “min” Saros-serie, i 1664, faldt jo også d. 21.august., ligesom den i dag! (Ja, Solen stod jo også sammen sted). Hvor sjovt at jeg opdager denne cyklus, samt sammenhængen mellem dagens eklipse og mit eget prænatale horoskop, netop her på eklipsedagen de 353 år efter.

 

Inex og Saros

Men hvorfor er det sådan – med de 353 år? Hvad er forklaringen på denne cyklus?

Nu ser det ud som om, at det kan blive yderst nørdet at gå i dybden med alle disse cykler, men en enkelt interessant ting vil jeg nu lige nævne, og det er, at alle eklipsecykler åbenbart kan forklares som en kombination mellem to bestemte cykler, nemlig Saros cyklen og Inex-cyklen. Inex-cyklen er på 29 år minus 20 dage, og det er ofte således, at der netop er en Inex cyklus mellem at én Saros-serie slutter og den næste Saros-serie begynder. Deraf navnet “Inex”, for INcoming og EXiting af en Saros-serie. Cyklen på de 353 år opstår således af kombinationen: 26 Saros minus 4 Inex.

At Saturn også står samme sted i de to horoskoper, tror jeg blot skyldes, at 353 år ca. svarer til 12 Saturnrunder – og det helt præcise sammenfald må vist her være et tilfælde.

Nu fik jeg fortalt jer om en sjov (nogle ville sige nørdet) oplevelse, jeg havde en sen eklipseaften, og vi blev alle klogere omkring en eklipsecyklus på 353 år. Samtidig fik jeg introduceret begreber som eklipser, prænatale eklipser, Saros-serier og Saros-seriers fødselshoroskop. Begreber som jeg fremover vil anvende,(dog ikke de prænatale eklipser) når jeg fremover, ca. et par gange om året, vil skrive om de aktuelle eklipser og deres mere personlige betydning for os.

 

24.11.2017, Annemette Pedersen

 

HOROSKOPER:

 

 

NOTER:

1: Rose Linneman: Your Prenatal Eclipse, AFA 1992

2: https://eclipse.gsfc.nasa.gov/eclipse.html.

3: Robert Carl Jansky: Interpreting the Eclipses, ACS Publications, 1977, s. 28

4.: Bernadette Brady: Predictive Astrology: The Eagle and the Lark, Samuel Weiser Inc, 1992,

5: http://www.staff.science.uu.nl/~gent0113/eclipse/eclipsecycles_cycles.htm

6: http://www.staff.science.uu.nl/~gent0113/eclipse/eclipsecycles_cycles.htm#unnamed_(353)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikler om traditionen

Traditionen

Hvad siger kunstig intelligens om "Traditionel Astrologi"? Jeg stillede Bings chat-GPT et par spørgsmål: (brug oversættelsesknapperne i højre side, hvis du hellere vil læse teksten på...

Traditionen

Den slovenske astrolog Rok Koritnik har i april 2022 udgivet en mindre guide i, hvordan han har fundet ud af at anvende den traditionelle forudsigelsesteknik "Profektioner" kombineret med den noget...

Traditionen

En kort oversigt over astrologiens historie. Under udarbejdelse.

Traditionen

Her er det tanken, at jeg efterhånden vil skrive lidt om de bøger, jeg har haft glæde af, under studiet af traditionel astrologi, og som man med fordel kan starte med.   "The Heavenly...

Testmodul1

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....

Test2

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....

Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst.  Dette er en introtekst....